Mitä olisi terveydenhoitajan työ ilman omaa verenpainemittaria? Vieläpä violettia sellaista 🙂

Mitä se verenpaine oikeastaan on? Suurella osalla asiakkaistamme on jonkinlainen verenpainelääkitys. Suurella osalla heistä verenpainetta ei oltu seurattu pitkiin aikoihin. Asia on korjattu ja nyt verenpainetta seurataan ja tarkkaillaan! Yhden asiakkaan kohdalla olemme saaneet  verenpainelääkityksen purettua kun aloitimme säännölliset mittailut kotona. Asiakasta heitätytti ja huimasi päivittäin, mutta hän oli jo tottunut siihen. Seurannassa huomasimme millä tasolla paineet huitelivat. Eipä siis ihme, että hieman huimasi kun verenpaineet olivat todella alhaiset ja asiakkaalla oli käytössään 2 eri verenpainelääkettä.

Verenpaine tarkoittaa valtimoissa vallitsevaa painetta. Kun sydän supistuu ja pumppaa verta valtimoihin, syntyy paine. Jokaisella meistä verenpaine kohoaa, kun liikumme reippaasti tai vaikka jännitämme. Hetkellinen verenpaineen vaihtelu on normaalia, mutta jatkuvasti koholla oleva verenpaine voi vaurioittaa sydänlihasta ja verisuonia.

Verenpaineen hoksattiin olevan ”olemassa” 1600-luvun alussa. Silloin huomattiin, että sydän on verisuonistossa painetta ylläpitävä pumppulaite 🙂 Verenpainetta ihmeteltiin, tutkittiin ja mitattiin eläimillä. Aika konkreettisesti sitä mitattiinkin – kuinka korkealle valtimoveri ruiskusi, kun valtimo oli katkaistu eläimen raajasta… Maailman ensimmäisen verenpainemittari kehitettiin Italiassa. Venäläinen sotilaslääkäri taas otti verenpaineen mittaamisen avuksi stetoskoopin 1900-luvun alussa. Elektronisella näyttötaululla olevat verenpainemittarit tulivat käyttöön 1990-luvulla.

Itselläni on ollut alusta saakka kotikäynneillä mukana Omronin verenpainemittari. Kuitenkin sitä on välillä haikaillut niitä ”vanhanaikaisia” verenpainemittareita 🙂 Nyt pääsin testaamaan Color4Care verenpainemittaria, jossa on yksi 2-in-1 -letku, minkä sanotaan helpottavan luettavuutta ja työskentelyä. Väri nyt oli helppo valita ja ihana violettipaketti saapuikin nopeasti kotiin. Nettikaupasta löytyy kyllä mukava värivalikoima, joten värillinen verenpainemittari saa varmasti huomiota.

Verenpainemittari toimi näppäintoiminnolla. Mitatessa pystyy hyvin vapauttamaan ilmaa tasaisesti, joten verenpaine on helppo lukea. Vaikka kuinka sitä on oikeakätinen, niin kaikista luontevinta on aina ollut mitata verenpaineet vasemmalla kädellä. Oli mukava huomata, että taito oli edelleen tallella ja olimme samaa mieltä Omronin verenpainemittarin kanssa lukemista.

Suomalaisista aikuisista n. 2 miljoonalla on kohonnut verenpaine! Muutama vuosi sitten n. miljoona suomalaista käytti verenpainelääkkeitä, mutta silti lähes puolet heistä ei saavuttanut verenpainetavoitettaan. Verenpainetavoite kotimittauksessa on alle 135/85 mmHg. Onneksi verenpainetta pystyy laskemaan myös metsäkävelyllä! 20 minuuttia metsässä laskee tutkitusti verenpainetta ja kaupanpäälle vielä 5 minuuttia metsän äänissä ja tuoksuissa kohentaa mielialaa <3

Lopuksi vielä on laitettava teille tiedoksi erittäin hyvä vinkki valmistujaislahjaksi – huomasin Color4Caren nettisivuilla valmistujaispaketin, johon kuuluu verenpainemittari ja stetoskooppi. Stetoskooppeja saa tilattua myös ihan omanaan. Ah niin raikkaissa väreissä. Välineurheilua parhaimmillaan 🙂