Jotenkin sitä on jälleen huomannut kuinka paljon tässä työssä tulee käytettyä ”hoitomenetelmänä” muistelua. Elämä koostuu muistoista ja me kaikki muistelemme asioita. Muistelu on siis hyvin oleellisesti meidän elämään kuuluva asia.

Tällä viikolla on muisteltu asiakkaiden kanssa kaupunkeja ja taloja joissa he ovat asuneet lapsuudessaan ja nuoruudessaan. Yllättävintä oikeastaan on ollut se, kuinka monet ovat asuneet monella eri paikkakunnalla, joku ulkomaillakin. Apuna vanhojen asuintalojen ja paikkojen katseluun on käytetty ihan perinteistä karttaa (suurennuslasia apuna käyttäen). Uusia elämyksiä on saatu Googlen street view-ohjelmalla 🙂 Sen kanssa ollaan seilattu niin Helsingissä, Pariisissa kuin Roomassakin.

Toinen positiivinen yllätys on ollut se, kuinka monet muistavat tarkalleen osoitteet 50-80 vuoden takaa! Ja tämän lisäksi vielä selvät muistot talon sijainnista ja sen ympäristöstä, sisustuksen, oman huoneen, naapurit, puutarhan, eläimet… lista on loputon. Uskomattomia tarinoita unohtamatta.

Muistella siis kannattaa 🙂 Se auttaa jäsentämään omaa elämää ja on parhaimmillaan hyvinkin eheyttävää. Jos kyseessä on muistisairas, niin säännöllisesti tapahtuva muistelu voi helpottaa esimerkiksi uuteen asuinpaikkaan orientoitumista. Onneksi nykyään on olemassa jo paljon lääkkeettömiä keinoja muistisairaiden hoitoon, joista yksi on juurikin muistelu.