IMG_7631

Viime viikolla matkustimme Annukan kanssa 2 päivän seminaariin Tampereelle. Suomen Mielenterveysseuran Mirakle-hankkeeseen kuuluvan koulutuksen teemat olivat ikäihmisten hyvinvoinnin ja erityisesti mielen hyvinvoinnin vahvistaminen ja edistäminen, ryhmänohjaaminen, treenien toimintaperiaatteet ja hyviksi huomatut käytännöt. Kouluttajina toimivat Maija Hansen ja Sonja Maununaho. En muista olleeni työurallani koskaan yhtä innostavassa ja käytännönläheisessä koulutuksessa. Kouluttajat sekä hyvä ryhmädynamiikka tekivät kahdesta päivästä Tampereella erittäin ikimuistoiset. Kipeät vatsalihakset muistutti vielä muutama päivä seminaarin jälkeen siitä kuinka hauskat päivät meillä oli takanamme 🙂

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Seniori Hyvinvointitreenit on ikäihmisten hyvinvoinnin vahvistamiseksi kehitetty ryhmätoimintamalli. Toiminnan sisältö muodostuu osallistujien toiveiden ja tarpeiden pohjalta. Tätä toimintamallia on kehitetty yhdessä ikäihmisten ja ryhmänohjaajien kanssa. Sen on todettu soveltuvan erityyppisille ryhmille ja organisaatioille.

Koulutuksen aikana saimme treenata erilaisia ikäihmisten ryhmätoimintaan soveltuvia toiminnallisia menetelmiä. Ensimmäinen päivä piti sisällään tutustumista muihin osallistujiin sekä enemmänkin teoria tietoa hyvinvointireeneistä sekä ikäihmisten ja ohjaajien kokemuksia pidetyistä treeneistä. Päivän lopuksi lähdimme ulos hotellin viereiseen puistoon tutustumaan Asahi terveysliikuntaan. Sana Asahi on japania ja tarkoittaa auringonnousua tai aamuaurinkoa. Yksi Asahin kehittäjistä on kertonut, että Asahi voisi olla myös lyhenne lauseesta: Aamun Sarastaessa Alamme Harjoittaa Itseämme. Ennen iltapalaa pääsimme vielä koekaniineiksi testaamaan Mirakle-hankkeen kehittämää lautapeliä ikäihmisille.

Toinen päivä piti sisällään toiminnallisia työpajoja, joissa tutustuimme monipuolisiin toimintavälineisiin, varsinkin tunnemusiikki-työpajassa. Lisäksi harjoittelimme toimintasuunnitelman tekoa ja mietimme erilaisia ideoita sekä hyväksi havaittuja toimintatapoja toteuttaa hyvinvointitreenejä. Mielenkiintoista oli kuulla käytännönkokemuksia Järvenpäässä jo toteutetuista hyvinvointitreeneistä. Ikäihmiset ovat siellä hienosti löytäneet tämän toiminnallisen mallin oman mielenterveyden vahvistamiseen ja tukemiseen. Heillä onkin kuulemma ollut treeneihin jo jonoa 🙂

Nyt on siis sekä minulla että Annukalla Senioreiden hyvinvointitreenit-ohjaajan pätevyys ja erinomaiset ideat ovat jo vallanneet mielemme.

Vastaa