Terveydenhoitotyötä sekä hoivatyötä teen niin sanottujen pehmeiden arvojen mukaisesti. Kiireettömyys asiakkaan luona, rauhallisuus sekä aito läsnäolo ovat saaneet paljon kiitosta. Asiakkaat ovat kokeneet tulleensa kuulluksi sekä kohdatuiksi lämmöllä. Mielestäni yksi tärkeimmistä muistisäännöistä vanhustenhoitotyössä on se, ettei heidän yläpuolelleen asetuta. Sen sijaan toimin niin kuin toivoisin itseni kanssa toimittavan, jos tarvitsen apua ja hoivaa

Tietyissä tilanteissa asiakkaiden halaaminen ja kädestä kiinni pitäminen tuntuvat luonnolliselta ja helpolta mutta myös tärkeiltä.  Aina ei tarvita edes sanoja. Omat isovanhempani ovat jo kuolleet, joten näin minäkin saan aina hetkellisesti paikattua omaa ikävääni heitä kohtaan.

Kosketuksen tiedetään lisäävän ihmisen hyvinvointia: kosketus vähentää stressiä ja ärtyneisyyttä sekä levottomuutta, parantaa unen laatua, parantaa keskittymiskykyä, rauhoittaa jne. Kosketuksen puutteen on todettu lisäävän keskittymisvaikeuksia, aggressiivisuutta, ahdistuneisuutta, masennusta ja riippuvuutta nautintoa tuottaviin aineisiin.

Pidetään siis ahkerasti toisiamme kädestä kiinni 🙂

Vastaa