Yhdysvalloissa toimiva Alzheimer- liitto auttaa erottamaan normaalin unohtelun mahdollisista Alzheimerin taudin oireista. Alzheimerin tauti on muistisairauksista yleisin, ja Suomessa on vähintään 70 000 tautiin sairastunutta. Alzheimerin tautia on tutkittu ja tutkitaan edelleen paljon. Tutkimuksilla pyritään selvittämään miten sairaus olisi ennalta ehkäistävissä, toki parantavaa lääkettäkin yritetään löytää. Ruotsalaisen tutkimuksen mukaan Alzheimerin taudin takana olisi suolistobakteerit kun taas Englantilaisen tutkimuksen mukaan lääke, jota on aiemmin käytetty kakkostyypin diabeteksen hoidossa, näyttäisi suojaavan aivoja muistisairaudelta. Suomessa varhaisia muistiongelmia on tutkittu Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen koordinoimassa laajassa FINGER-tutkimuksessa. Tutkittavat jaettiin kahteen ryhmään, joista toinen sai tehostettua elintapaohjausta. Ohjaukseen kuului ravitsemusneuvontaa, liikuntaharjoittelua, muistiharjoittelua sekä sydän- ja verisuonisairauksien riskitekijöiden hallintaa. Kahden vuoden tutkimusaikana havaittiin, että kontrolliryhmän riski muisti- ja ajattelutoimintojen heikkenemiseen oli 31% suurempi kuin ryhmässä, joka sai tehostettua neuvontaa terveellisistä elintavoista.

Sillä välin kun tutkijat tekevät tätä tärkeää ja välillä niin lohduttomalta tuntuvaa tutkimustaan, me autamme todellisuudessa muistisairaita sekä heidän omaisiaan. On ollut ilo huomata kuinka meidät on löydetty tilanteessa jossa asiakas tarvitsee terveydenedistämisen näkökulmasta kotikäyntejä. Ei tarvitse odottaa, venyä ja murehtia vuosia itsekseen vaan me olemme olemassa jotta voimme jakaa niin surut kuin ilotkin asiakkaidemme kanssa. Ja tämän ei tarvitse tapahtua aina siellä kotona, me olemme menneet sinne missä apua tarvitaan.

Toukokuu on näyttänyt parastaan. Tämä on näkynyt myös asiakkaissamme. Ulos on päästävä, hinnalla millä hyvänsä. Onneksi olemme auttamassa. Kukkia on viety yhdelle jos toiselle tuoksua antamaan kotiin. Olemme poimineet kukkia yhteisen kävelylenkin päätteeksi. Mansikoita on maisteltu ja jäätelöä nautittu. Parvekkeelle on katettu aamupalaa. Samalla on myös tehty ihan oma empiirinen tutkimus. Tässä vuosien varrella on huomannut seuraavaa: vaikka kuinka olisi korkeasti koulutettu ja itsestään aina hyvää huolta pitänyt niin jostain kumman syystä se Alzheimerin tauti on kuitenkin tullut. Lisäksi taudin eteneminen on todella vaikeasti ennustettavissa. Vaikka kävelykyky ja puhekyky olisi poissa niin tutussa ruokapöydässä istuskellessa lusikka pysyy hienosti kädessä ja jostain kumman syystä lusikka menee suorinta reittiä vieläpä suuhun saakka.

   

On tärkeää muistaa, että myös muistisairasta voi kuntouttaa. Hyvä hoito ja kuntoutus tähtäävät sairastuneen ja hänen läheistensä hyvinvointiin, oireiden etenemisen hidastumiseen, toimintakyvyn ylläpitämiseen sekä mielekkääseen elämään. Tämä on meidän työmme suola. Muistisairaan ongelma ei ole pelkkä muisti. Muistisairas ei aina itse edes tiedosta omaa sairauttaan. Omaiset, puolisot, omaishoitajat, heidän tukeminen ja rinnallakulkeminen on meidän työn tärkeimpiä asioita. Muistisairasta tulisi hoitaa kokonaisvaltaisesti eikä vain muistisairauslääkkeillä. Muistisairaan ei koskaan pitäisi jäädä yksin mutta ei myöskään omaisten.

Kesälomat lähestyy ja Lindalla on lainattuna jo valmiiksi kesälukemista ja vieläpä ihan Lindan väreissä 🙂  Onneksi meitä on 2 naista pyörittämässä tätä yritystä niin saadaan jokaiselle lomailut omien toiveiden mukaan. Ihanaa kesää jokaiselle <3