Yksinäisyys voi olla valinnan tulos, mutta jollekkin myös ainoa vaihtoehto. Jokainen meistä tarvitsee ajoittaista yksinoloa. Silloin kun se ei ole omavalintaista, sillä voi olla arvaamattomia seurauksia. Aniharva meistä kuitenkaan haluaa elää elämäänsä erakkona. Yksin asuvien määrä kasvaa kasvamistaan. Omaiset muuttavat mahdollisesti perheen ja työpaikkojen perässä eri paikkakunnille. Naapurit ovat vaihtuneet viimeisen 40 vuoden aikana. Aviopuoliso menehtynyt ja uudenlainen elämä pitäisi aloittaa 75-vuotiaana, yksin.

Turun yliopiston dosentti Niina Junttila on tutkinut yksinäisyyttä vuodesta 1999. Hänen mukaansa suomalaisten kokema yksinäisyys on pahentunut. Joka kymmenes meistä on ollut yksinäinen yli vuoden ja puolet aikuisista yksinäisistä on ollut yksinäisiä jo teininä. Joka kolmas oli yksinäinen jo lapsena.

Yksinäisyys koettelee myös terveyttä. Tutkimusten mukaan se voi aiheuttaa masennusta, ahdistusta ja itsetuhoisuutta. Se on myös syrjäytymisen ja päihdeongelmien taustalla ja heikentää fyysistä terveyttä.

Junttilan mukaan pahinta on, ettei ole yhtään todellista ystävää, jolle olisi tärkeä. Moni ikäihminen huomaa jossain vaiheessa elämäänsä ystävien harventuneen ympäriltään. On heitäkin jotka ovat oman ystäväporukan ainoita pitkäikäisiä ja joutuneet saattelemaan kaikki ystävät haudan lepoon.  Ajatus uudesta ystävyyssuhteesta voi tuntua raskaalta. Näin mietti asiakkaamme, joka on menettänyt kaikki läheiset ystävänsä.  Ystävät jotka ovat kulkeneet läpi elämän mukana, tietävät ja tuntevat ihmisen läpikotaisesti. Kun uusi ystävyyssuhde pitäisi solmia, molemmat aloittavat kaiken alusta, ihan alusta. Kuinka kauan meneekään aikaa kun käydään läpi viimeisten 70 vuoden tapahtumat?

Uudet ystävyyssuhteet tuovat kuitenkin mukanaan jotakin uutta ja raikkautta. Jo se, että kerran viikossa pääsee kertomaan kuulumisiaan ja juttelemaan auttaa jaksamaan arjen keskellä. Pitääkö ystävän olla samaa ikäluokkaa? Voiko ystäväksi kutsua kotikäyntejä tekevän terveydenhoitajan tai kotipalvelutyöntekijän? Onko iällä lopulta mitään merkitystä?

Hyvää tarkoittavat, tukevat ihmissuhteet ja kuuluminen yhteisöön muodostavat ihmisyyden perustan. Ihmisten auttaminen on ihmisille luonnollinen tapa toimia. Se edistää myös auttajan omaa hyvinvointia. Kuinka erilaista onkaan herätä aamuisin töihin kun tietää miten merkityksellistä jokainen kotikäynti on, ystävien luona.

Pienilläkin teoilla voi olla suuria vaikutuksia 🙂

Vastaa