Kuinka monta kertaa olemmekaan ihastelleet ihania asiakkaitamme. Nyt ovat vuorossa asiakkaiden ihanat omaiset.

Jokainen omainen on omanlaisensa. Osa haluaa olla tiiviisti mukana asiakkaan hoidossa ja osa haluaa jättäytyä enemmän taka-alalle. Jos asiakkaan voinnissa tai hoidossa on joitakin erityispiirteitä, on mukavaa myös työntekijän kannalta pohtia asioita yhdessä omaisten ja asiakkaan kanssa. Ikäihmisten kanssa työskenneltäessä eteen voi tulla odottamattomia elämäntilanteita. Silloin me olemme myös omaisten tukena. Tiedon välittäjinä, kuuntelijoina tai käytännön apuna.

Omaishoitajia näemme usein kotikäynnillä. Asiakkainamme on muistisairaita heidän omaistensa ja omaishoitajiensa kanssa sekä ikäihmisiä jotka tarvitsevat, osa enemmän ja osa vähemmän, apuja kotona selviytyäkseen.

”Omaishoitaja on henkilö, joka pitää huolta perheenjäsenestään tai muusta läheisestään, joka sairaudestaan, vammaisuudesta tai muusta erityisestä hoivan tarpeesta johtuen ei selviydy arjestaan omatoimisesti.”

Omaishoitajat joita me työssämme näemme pitävät huolta 24/7 läheisistään. Usein omasta itsestä huolehtiminen sekä omat tarpeet jäävät kakkoseksi. Kotikäynneillä kiinnitämmekin huomiota myös omaishoitajien jaksamiseen. Me olemme kanssakulkijoita omaishoitajien arjessa, kuuntelemme niin ilot kuin surut ja pohdimme yhdessä omaishoitajien kanssa kuinka arki kotona sujuisi paremmin, haasteista huolimatta. Omaishoitaja voi tukea ja hoivata läheistään vain silloin, kun hänellä on riittävästi siihen omia voimavaroja. Unohtamatta sitä, että omaishoitajien jaksaminen ja hyvinvointi on myös etu yhteiskunnalle.

Yksi iso asia, johon me kiinnitämme paljon huomiota, on saada asiakkaat kuin omaishoitajatkin muistamaan mikä asia tai tekeminen on ollut mielekästä. Usein se on jokin harrastus, mikä on voinut jäädä taka-alalle vuosia tai vuosikymmeniä sitten. Tässä me olemme onnistuneet! Viime viikolla korviimme kantautui tieto siitä, kuinka yhden asiakkaamme koti on ”herännyt uudelleen eloon” meidän käydessämme siellä. Nämä ovat niitä meidän työn helmiä 🙂

Kumpikohan meistä saikaan itselleen tuon lämmittävän ja ihanan värisen isoäidin torkkupeiton? 🙂