Meillä kaikilla on siis aivot, mutta kuinka mielenkiintoiset ne sitten oikeastaan onkaan!

Viime viikolla muistihoitajakoulutuksessa innostuin aiheesta entisestään eikä innostusta lannistanut se, että kouluttaja Sanna Aavaluoma on niin hyvä työssään. Intensiiviset kaksi päivää sai ajattelemaan uudella tapaa niin omia, aviomiehen, lasten kuin asiakkaiden aivoterveyttä.

Sanna Aavaluoman sanoin, pelkkä muistisairauksien hoito ei riitä, vaan tulee löytää keinoja vähentää sairastumisen riskitekijöitä. Riskitekijät ovat meillä aika hyvin jo siis tiedossa, mutta olemmeko me tiedostaneet ne? Yhtälailla muistisairauksia suojaavat tekijät, kyllähän niistäkin jossain on varmasti puhuttu. Muistisairauksia pidetään helposti iäkkäiden ihmisten sairautena mutta pysäyttävä tieto on se, että muistisairaus kehittyy jopa 30 vuoden aikana.

Suomessa muistisairaudet on nimetty kansantaudiksi. Tässä faktatietoa (Duodecim):

  • Joka kolmas yli 65-vuotias ilmoittaa muistioireita. Suomessa on jopa 120 000 henkilöä, joilla kognitiivinen toiminta oli lievästi heikentynyt, ja 35 000 lievästä ja 85 000 vähintään keskivaikeasta dementian oireista kärsivää.
  • Suomessa ilmaantuu vuosittain noin 13 000 uutta dementian asteista muistisairaustapausta.
  • Työikäisistä on etenevä muistisairaus noin 7 000–10 000:lla.
  • Merkittävä osa muistisairauksista jää diagnosoimatta.

Muistisairauksien kunnallinenhoito omien isovanhempien kohdalla oli heidän sijoittaminen terveyskeskuksen vuodeosastolle eri huoneisiin kymmenien avioliittovuosien jälkeen. Vielä heidän asuessaan kahdestaan muistan käyneeni yhtenä iltana tarkistamassa ennen kotiinpaluutani kaiken olevan heillä kunnossa. Takapihan ovi oli jäänyt lukitsematta ja kävelin siitä sisään katsomaan oliko joku vielä hereillä. Makuuhuoneessa näin mummon ja papan nukkuvan levollisina toisiaan käsistään kiinni pitäen. Muistisairaus oli vienyt varsinkin mummolta kognitiivisen toimintakyvyn mutta tunnetaidot olivat todella säilyneet.

Aivoterveydestä on huolehdittava. Mitä aivoterveys sitten oikeastaan tarkoittaa? Se tarkoittaa aivojen kokonaisvaltaista hyvinvointia.

Me Annukan kanssa totesimme tukevamme aivoterveyttä päivittäin. Kun mieli voi hyvin niin aivot voivat hyvin 🙂 Niin asiakkailla kuin itsellämme.

Täältä pääset lukemaan lisää Suomen Psykologisen Instituutin kouluttajasta:  Sanna Aavaluoma

Vastaa